Jagnięcina dobra na wszystko
2024-01-12
Projekty badawcze prowadzone od lat, potwierdzają niezwykłą właściwość owiec. Owce są ssakami niechorującymi na nowotwory! Tę właściwość zawdzięczają kwasom orotowym, które występują w ich organizmie. Co ważne, badania przeprowadzone na owcach wykazały, że najwięcej kwasu posiada mięso, które jest hodowane w naturalnych warunkach. Chów owiec, które są ekologicznie prowadzone, tj. bez hormonów, antybiotyków i karmione paszami zielonymi oraz sianem sprawia, że w mięśniach owiec gromadzą się najbardziej wartościowe substancje.
Młoda baranina i jagnięcina zawiera duże ilości cennych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, obecnych np. w rybach. Mięso owiec ma relatywnie mało niedobrych dla człowieka związków nasyconych, które zwiększają poziom złego cholesterolu i podwyższają ryzyko miażdżycy.
Dodatkowo w mięsie jagnięcym występuje duża dawka substancji, nazywanej kwasem linolowym. Kwas ten ma silne właściwości antyutleniające i redukuje ilość wolnych rodników w organizmie oraz zabezpiecza przed złym cholesterolem.
Wszystkie te zdrowotne właściwości mięsa, czynią owce gwiazdami pośród innych mięs hodowlanych takich, jak wołowina czy wieprzowina. Dlatego lekarze zalecają spożywanie mięsa i mleka owczego w ramach profilaktyki prozdrowotnej.
Właściwości prozdrowotne produktów z owiec wykazane zostały nawet w badaniach prowadzonych przez Uniwersytet we Wrocławiu. Dlatego nie mamy wątpliwości, że wcześniej czy później jagnięcina odzyska poczesne miejsce na stołach Polaków.
My tymczasem staramy się w dalszym ciągu chronić i rozwijać hodowlę Merynosa Polskiego w Starym Typie. Przy tej okazji na specjalną zachętę, publikujemy przepis na wykwintne danie z jagnięciny, opublikowane w sobotnim poście na naszym Facebooku.
Polecamy i życzymy smacznego !