Tel.: +48 65 536 60 50 sekretariat@garzyn.pl
garzyn KWR polski produkt
OHZ GARZYN Facebook OHZ GARZYN YouTube OHZ GARZYN Instagram

Obrońcy polskich smaków

2023-09-15

Ostatnio coraz częściej mówi się o tym, że tzw. produkcja zwierzęca jest nieopłacalna ekonomicznie i szkodliwa dla środowiska.

Podkreśla się, że pochłania ona zbyt dużo energii, wody, a także zwiększa produkcję zanieczyszczeń (zwłaszcza metanu).

Naukowcy skupieni wokół pseudo-progresywnych mediów, przekonują o wyższości białka z owadów, a kulinarni zaklinacze rzeczywistości, prześcigają się w pomysłach na tworzenia dań z ponad 200 gatunków „ robaków”.

To prawda, że w południowo- wschodniej Azji, owady są ważnym elementem codziennej diety, podobnie jak u nas ziemniaki ze schabowym, lecz przy tym należy pamiętać , że tu i tam powyższe specjały wyrosły z korzeni specyficznych uwarunkowań klimatycznych oraz kulturowych.

Być może w dalekiej przyszłości będziemy zmuszeni korzystać z różnorodnych egzotycznych rozwiązań kulinarnych, lecz myślę, że na chwilę obecną jeszcze nie nastąpił ten czas, by być przymuszonym do stosowania rozwiązań nader drastycznych, wbrew naszym emocjonalnym i kulturowym smakom.

Nie chodzi bowiem o to, by dla ratowania klimatu stawać się masochistą, zamieniając przyjemność płynącą z jedzenia w psychiczną udrękę.
Ponieważ podobnie jak wyjście człowieka z jaskini do wielopiętrowych bloków trwało setki lat, tak i my dla zmiany wrażliwości receptorów smakowych potrzebujemy trochę więcej czasu.

Czasu , którego jednak nie możemy zmarnować, stając się coraz bardziej produktywni przy jednoczesnym ograniczeniu własnej emisyjności.

Dlatego każdego dnia zarówno w ramach produkcji roślinnej jak i zwierzęcej, staramy się stawiać choć mały krok, by chronić środowisko i nasze smaki wypływające z wielowiekowej polskiej kultury, po to by przez następne wieki młodzi Polacy, mogli oddychać czystym powietrzem, rozkoszując się smakiem prawdziwego krowiego mleka.

powrót do aktualności

Strona używa plików cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. X