Tel.: +48 65 536 60 50 sekretariat@garzyn.pl
garzyn KWR polski produkt
OHZ GARZYN Facebook OHZ GARZYN YouTube OHZ GARZYN Instagram

Jagnięcina na 6+

2023-03-20

Jagnięcina była jadana w Polsce przez stulecia, jednak teraz niezbyt często gości na naszych talerzach. Według dietetyków to błąd – ten gatunek mięsa jest nie tylko świetnym źródłem wartości odżywczych, ale też wykazuje liczne właściwości prozdrowotne.
Jagnięcina to mięso pochodzące od jagniąt, czyli owiec, które nie ukończyły pierwszego roku życia. W Polsce kojarzy się ono głównie z obszarami górskimi, ale obecnie możemy już spotkać ją na terenie całego kraju, niestety mrożoną głównie z importu.

Dnia 17 marca w restauracji Loft w Gostyniu ( dwanaście kilometrów od Brylewa, gdzie znajduje się nasza owczarnia ) była okazja w czasie kolacji skosztowania świeżej jagnięciny pochodzącej z „garzyńskiej” hodowli, gdzie utrzymujemy zwierzęta o szczególnych walorach użytkowych. Jagnięcinę przyrządzał i podawał chef Waldemar Kaniewski. Mamy nadzieję na promocję i dalszą współpracę z wieloma szefami kuchni.

Pochodzące z Brylewskiej owczarni zwierzęta są w typie mięsno wełnistym. Pozyskane jagnięta pochodziły z jesiennych wykotów, uzyskały masę około 40 kg, a sama tuszka ważyła 18-20 kilogramów.
Jeszcze do niedawna cała produkcja jagnięciny, jako kulinarny rarytas, przeznaczana była na eksport głównie do Włoch, w okresie świąt Bożego Narodzenia - jagnięta 17-30 kilogramowe i później przed Wielkanocą 25-35 kilogramowe gościły na ich stołach. Od 3-4 lat jagnięta z Brylewa pozostawiane są do masy około 35-45 kilogramów i trafiają także na rynek polski, aby cieszyć nasze podniebienia. Wzrost spożycia jagnięciny daje nadzieje na rozwój tej hodowli i dalsze propagowanie takiej diety.

Owczarnia w Brylewie jest pierwszą owczarnią w odrodzonej po 1918 roku niepodległej Polsce. Posiada udokumentowany w 1919 roku wpis do pierwszej księgi zarodowej owiec pod numerem 411-001. Stado to dało początek wielu znakomitym hodowlom owiec w Polsce
Mięso jagnięce ma bladoróżowy kolor i zachowuje kruchość oraz soczystość nawet po obróbce termicznej. Przypomina ona nieco dziczyznę, zwłaszcza sarninę. Smak jagnięciny wynika przede wszystkim ze sposobu, w jaki hodowane są owce. Zwierzęta nie są stłoczone w ciasnych klatkach – mogą się swobodne poruszać, dzięki czemu ich mięśnie są dobrze rozwinięte. Smak i zapach jagnięciny są uzależnione również od diety jagniąt.

Jagnięcina jest bogatym źródłem cennych substancji odżywczych. Mięso jagnięce zawiera dużą ilość białka, witamin, minerałów, niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, kwas linolowy oraz L-karnitynę. W jagnięcinie znajdują się też aminokwasy, w tym kwas glutaminowy, leucynę oraz lizynę, która jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu – uczestniczy w budowie białek, przeciwciał i enzymów, bierze udział w wytwarzaniu hormonów oraz poprawia koncentrację. Lizyna nie jest jednak syntetyzowana w organizmie, dlatego musi być dostarczana w formie suplementów diety lub wraz z pożywieniem.

Jagnięcina jest mięsem lekkostrawnym i dobrze przyswajalnym, dlatego jest polecana między innymi sportowcom, osobom starszym, rekonwalescentom, osobom z podwyższonym poziomem cholesterolu czy cierpiącym z powodu dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Mięso jagnięce może być także elementem diety wątrobowej, którą stosuje się w ramach profilaktyki lub leczenia chorób wątroby.
Jagnięcina jest uznawana za jeden z najzdrowszych gatunków mięs. Zawartość cennych substancji odżywczych, witamin i minerałów sprawia, że jagnięcina wykazuje liczne właściwości prozdrowotne:

  • witaminy z grupy B pomagają zapobiegać chorobom układu krążenia;
  • kwas linolowy reguluje metabolizm glukozy;
  • wysoki poziom CLA, czyli sprzężonego kwasu linolowego i dużej ilości L-karnityny, przyczynia się do poprawy mineralizacji kości i redukcji tkanki tłuszczowej, opóźnia powstawanie zmian miażdżycowych oraz zmniejsza ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2;
  • kwas linolowy wspiera przemianę materii i zmniejsza poziom stężenia złego cholesterolu (LDL) we krwi;
  • witaminy z grupy B usprawniają metabolizm węglowodanów;
  • L-karnityna korzystnie oddziałuje na układ nerwowy i poprawia koncentrację.

Ponadto, dzięki zawartości kwasu orotowego, jagnięcina ma właściwości potencjalnie antynowotworowe. Kwas orotowy jest uznawany za związek zdolny do hamowania rozwoju chorób nowotworowych – w jagnięcinie znajduje się go nawet 30 razy więcej niż w innym mięsie, co według badaczy ma wpływ na fakt, że u owiec nie występują nowotwory. Ponadto jagnięcina rzadko wywołuje alergie pokarmowe, dlatego może stanowić zamiennik dla innych mięs.

powrót do aktualności

Strona używa plików cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. X